All Categories
Featured
Table of Contents
Diabetes In Zweden is de zorg voor mensen met diabetes georganiseerd in het eerstelijns gezondheidscentrum, het ziekenhuis of beiden. Het overgrote deel van de mensen met Type 1 diabetes worden gezien in speciale diabetes klinieken die gesitueerd zijn als poliklinieken in het ziekenhuis. Zorgverlening Buggenhout. Deze poliklinieken worden vaak verzorgd binnen de afdeling Interne Geneeskunde.
Om laatstgenoemde te consulteren, dient een verwijsbrief gevraagd te worden. Ook voor het bezoek aan/van een diabetesverpleegkundige moet betaald worden, maar daar staat tegenover dat insuline, diabetesmedicatie en het materiaal voor zelfonderzoek gratis zijn. Binnen de gezondheidscentra werken ook diëtisten die de cliënten kunnen begeleiden (Hjelm et al - Thuisverpleging Mariakerke., 2002). De zorg is niet gestandaardiseerd en kan tussen gezondheidscentra verschillen.
Ouderenzorg In Zweden wordt aan veel demente patiënten in de eerste lijn zorg verleend Van de ongeveer 15. 000 nieuwe patiënten met dementie per jaar wordt minder dan een derde in de universitaire ziekenhuizen gediagnosticeerd - Zorgverlening Vrasene (Thuisverpleging Oudenaarde). De overige patiënten worden in de eerste plaats door huisartsen gediagnosticeerd en daarna door hen of specialisten in de lokale ziekenhuizen gevolgd.
De meeste huisartsen kunnen daarbij terugvallen op zogenaamde dementie-teams die in de regel bestaan uit een of meerdere verpleegkundigen en een ergotherapeut (Olafsdottir et al., 1996). Zorgverlening Kruibeke. Ook in Zweden erkennen de huisartsen dat dementie een toenemend probleem is en uit onderzoek is gebleken dat huisartsen in de eerstelijns gezondheidscentra ook daar behoefte hebben aan een speciaal getrainde dementiecoördinator (een hiervoor opgeleide maatschappelijk werker of verpleegkundige) of dat één bepaalde huisarts zich met de ouderenzorg bezig houdt (Olafsdottir et al., 2001).
Als een huisarts niet beschikt over een praktijkondersteuner kan de gedifferentieerd wijkverpleegkundige een aantal taken van de praktijkondersteuner verrichten. Anderzijds wordt opgemerkt dat de huisarts soms AWBZ-taken (wijkverpleegkundige taken) laat verrichten door zijn praktijkondersteuner door deze in de thuissituatie of ten behoeve van de AIV in te zetten (Zorgverlening Oudenaarde). Eén van de geïnterviewde huisartsen geeft aan dat hij de wijkverpleegkundige en de huisarts ziet als een generalistisch team, met korte communicatie lijnen. Zorgverlening Puurs.
In geval van specialisatie van de wijkverpleegkundige ontstaat overlap in het takenpakket van andere zorgverleners zoals huisarts of diabetesverpleegkundige. Dit is in tegenstelling tot de wens tot specialisatie vanuit de wijkverpleegkundigen. Eén van de wijkverpleegkundigen geeft aan dat specialisatie nodig is om het beroep van wijkverpleegkundige te kunnen professionaliseren en betere aansluiting te vinden bij vragen vanuit specialist en huisarts.
“Voor het afstellen van de zorg is het belangrijk dat je vanaf één plek opereert en de door ons te delegeren taken naar de wijkverpleegkundige moet onder de regie van de huisarts blijven.” (huisarts) 6. 1 (Zorgverlening Meerdonk).2 Samenwerking tussen wijkverpleegkundige en praktijkondersteuner Uit de interviews komt naar voren dat de taken van de wijkverpleegkundige en de praktijkondersteuner door de werklocatie gescheiden zijn: de wijkverpleegkundige verleent de zorg aan huis, terwijl de praktijkondersteuner de zorg met name in de huisartspraktijk verleent.
Ondanks het feit dat de praktijkondersteuner bepaalde wijkverpleegkundige taken verricht, zoals AIV, blijft de signaleringsfunctie, die de wijkverpleegkundige van oudsher had, bewaard. Zorgverlening. Er blijkt vaak een nauwe samenwerking tussen de praktijkondersteuner en de wijkverpleegkundige te bestaan. Wat is 1e 2e en 3e lijnszorg?. Hierbij wordt door één van de wijkverpleegkundigen aangegeven dat de praktijkondersteuner vaak cliënten naar de wijkverpleegkundige verwijst en dat de wijkverpleegkundige de praktijkondersteuner kan consulteren.
Als de praktijkondersteuner een achtergrond als (wijk)verpleegkundige heeft is de samenwerking veel nauwer dan wanneer de praktijkondersteuner een achtergrond als doktersassistente heeft. Echter, ook de overlap in taken van praktijkondersteuner en wijkverpleegkundige komt meer voor wanneer de praktijkondersteuner van origine een (wijk)verpleegkundige is. Door de geïnterviewden zijn drie opties aangegeven voor de wijze waarop de wijkverpleegkundige de functie van praktijkondersteuner kan uitoefenen: 1) zij doet de taken van praktijkondersteuner binnen haar takenpakket als wijkverpleegkundige; 2) zij oefent een combinatiefunctie uit waarbij zij gedeeltelijk voor de thuiszorg werkt en gedeeltelijk als praktijkondersteuner (gedeeltelijke detachering); 3) zij gaat volledig werken als praktijkondersteuner (volledige detachering).
De transmuraal werkende verpleegkundig specialist werkt doorgaans vanuit het ziekenhuis en is in een enkel geval een gedetacheerde wijkverpleegkundige vanuit de thuiszorg in het ziekenhuis. De transmuraal verpleegkundig specialist heeft taken op het gebied van diagnostiek en behandeling van de medisch specialist of huisarts overgenomen. Daarnaast verricht zij een deel AIV.
De wijkverpleegkundigen zijn van mening dat deze zorg gedaan moet worden door de thuiszorg. Momenteel doet de transmuraal verpleegkundig specialist diabetes de driemaandelijkse controles en wordt de algemene dagelijkse zorg door de wijkverpleegkundige gedaan. Palliatieve zorg Bornem. De verpleegkundig specialist fungeert hierbij als consulent voor de wijkverpleegkundige - Zorgverlening Liezele. In de complexe zorg voor ouderen wordt de verpleegkundig specialist ingeschakeld om de problematiek van de cliënt helder te krijgen en de behandeling op te starten.
De wijkverpleegkundige is degene die het dagelijkse contact met de cliënt heeft en als case- 42 manager zaken kan signaleren. De verpleegkundig specialist heeft op dat moment vooral een rol als consulent. De wijkverpleegkundigen geven aan slechts incidenteel contact te hebben met de medisch specialist, uitsluitend bij complexe zaken. Met name de wijkverpleegkundigen met aandachtsgebied ouderenzorg, geeft aan behoefte om de functie van wijkverpleegkundige ouderenzorg meer inhoud en structuur te geven (Zorgverlening in de thuiszorg).
6. 3 Verschillen in rolverdeling Uit de interviews zijn duidelijke verschillen naar voren gekomen in de rolverdeling van de wijkverpleegkundige en de andere disciplines binnen het Quattro-model op de gebieden diabeteszorg en complexe zorg voor ouderen. Voor de diabeteszorg is aangegeven dat de verdeling van taken uitgewerkt en geprotocolleerd is.
Kies voor zorgverlening van Thuisverpleging Bornem (Klein Brabant)Latest Posts
Kinesist Voorschrift Terugbetaling
Kinesist Nederland
Kinesist Duisburg